Kommuner i opråb til forældre: Jeres børn kan selv

Publiceret 12-04-2021

Otte nordjyske kommuner fører fra uge 15 kampagne med spot på børns transportvaner. Det sker for at hjælpe forældre til at lære deres børn at begå sig i trafikken.

Genåbningen er i fuld gang, og med tilbagevenden til mere normale tilstande med skolegang for børn i alle aldre følger desværre også en markant øget trafik ved skolevejene. Faktisk bliver flere og flere børn kørt i skole, og det er en udfordring, mener otte nordjyske kommuner, som nu vil give forældre et ”skub” til at få deres skolebørn af sted på cykler, gåben eller med bus. Forældrene er nemlig nøglen til at ændre børns vaner.

 Målet med kampagnen ”Dit barn kan selv”, der bl.a. udrulles på web og sociale medier, er at hjælpe og inspirere forældre til særligt børn i alderen 9-15 år til at gøre deres børn mere selvtransporterende. Det kan fx være ved at gå, cykle eller tage bussen til skole og fritidsaktiviteter.

- Vi ved godt, at der er nogle barrierer i dette for forældrene, og det er også derfor, vi laver kampagnen og derfor, den er skruet sammen på den måde, som den er. Der er travlt i hverdagen, og det er ofte den nemmeste løsning lige at tage bilen. Men det skaber altså nogle trafikale problemer og sågar farlige situationer ude på skolerne, hvor infrastrukturen ofte ikke er dimensioneret til de her store mængder trafik. Så vi vil gerne inspirere forældrene til at øve trafik med deres børn og lære dem glæden ved at transportere sig selv, siger Karen Elvang Svendsen fra Teknik- og Økonomiforvaltningen i Vesthimmerlands Kommune.

Hun understreger, at det selvfølgelig ikke er alle børn, der har en sikker skolevej eller som bor i en passende afstand til at transportere sig selv – altid. Men hun vurderer samtidig, at der er et stort potentiale for, at flere børn oftere transporterer sig selv.

For det enkelte barn er der nemlig udelukkende fordele ved at blive mere selvtransporterende. For det første giver det barnet mere frihed og selvtillid og styrker samtidig barnets ansvarsfølelse. Dernæst får børn, der går eller cykler i skole, mere motion og forbedrer deres koncentrationsevne. Endelig er det vigtigt, at alle lærer at begå sig sikkert i trafikken. Og så kan der være andre positive effekter i form af fx miljøhensyn og mindre trafik på skolevejene.

Kampagnen består bl.a. af en række inspirationsartikler, der behandler netop de barrierer, som mange forældre oplever. Artiklerne er udarbejdet i samarbejde med forskellige fagpersoner. En af dem er specialkonsulent Petrea Overgaard Busck fra Rådet for Sikker Trafik, som har mange års erfaring med børn og trafik. Hun mener, at det er godt med en kampagne, da mange forældre kan være i tvivl om, hvordan de skal træne trafik med deres børn:

- Det kræver træning og forældrenes involvering, hvis børnene skal lære at færdes sikkert på egen hånd i trafikken. Det behøver dog ikke være en sur og besværlig opgave, for der er masser af kvalitetstid forbundet med at træne trafik med sit barn. Kampagnen kan hjælpe forældrene igennem de udfordringer og barrierer, som de oplever. Så det er altså bare med at komme i gang, så man kan få glæde af de mange positive sideeffekter det har, at børnene er i stand til at transportere sig selv til og fra skole og fritidsaktiviteter.

Om kampagnen:

  • Kampagnen ”Dit barn kan selv” kører fra uge 15 og består af inspirationsmateriale til forældre, særligt til børn i alderen 9-15 år. Materialet kan findes på ditbarnkanselv.dk
  • Det er kommunerne Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted og Vesthimmerland, som står bag kampagnen.

For yderligere information, kontakt venligst:

Presseservice Marie Boye, Public Image, tlf. 22 71 02 62 eller marie@publicimage.dk