Tilbud til mennesker med demens

Her kan du finde de forskellige tilbud vi har til mennesker ramt af demens i Vesthimmerlands kommune.

Tilbud varetaget af medarbejdere i kommunen

Forløbet er et tilbud til dig, der har demens i et tidligt stadie, og en pårørende, som ønsker at få et netværk gennem fælles naturoplevelser. Vores naturture er traditionelle naturvejledningsture – krydret med leg, læring og et smittende humør. Undervejs guider naturvejleder Karin Winther jer igennem naturoplevelser på seks forskellige steder i Vesthimmerland.

Forløbet består af i alt 6 naturture, som afvikles om formiddagen. På turen får vi altid en kop kaffe og et let spiseligt måltid med lidt af hvert fra naturen.

Det er gratis at være med, og I skal selv kunne transportere jer.

Hvis du gerne vil deltage på et af vores forløb, skal du kontakte en af demenskoordinatorerne.

Læs mere om Aktiv i naturen med demens

“På Pulsen” er et træningstilbud til dig, som er under udredning for en demensdiagnose eller har demens. For at deltage skal du være over 50 år og have et helbred, hvor fysisk aktivitet er muligt. Ved at deltage på holdet møder du ligesindede, og du kan bevare og måske forbedre dit funktionsniveau og din livskvalitet.

Demenssygdomme kan på nuværende tidspunkt ikke helbredes, men forskning viser, at med motion kan man vedligeholde kroppens styrke, balance, kondition og bevægelighed. Koncentrationsevnen, konditionen og den fysiske funktion øges i takt med intensiteten og mængden af den fysiske træning.

Træningen foregår i Blære Multicenter. Varighed er 5 kvarter en eller to gange ugentligt. Hvis du ikke selv kan komme dertil, så er der mulighed for at søge gratis transport.

Henvisning skal ske via egen læge, din demenskoordinator eller ved at ringe direkte til Sundhedscenteret på tlf. 99 66 82 00.

Hvad er CST?

Kognitiv Stimulationsterapi er en evidensbaseret terapiform, der er desig­net til at stimulere hjernen, forbedre og vedligeholde kognitive funktioner gennem forskellige aktiviteter. Disse aktiviteter er udviklet til at fremme nye ideer, tanker og associationer, samtidig med at de udfordrer og engagerer deltagerne.

Hvordan foregår forløbet?

Det foregår i en lille gruppe, hvor der er plads til at udbygge og styrke grup­pens relationer. Aktiviteterne spænder bredt, fra spil og samtaler til kreative opgaver, alle designet til at stimulere hjernen på forskellige måder.

Hvor foregår det?

  • På Farsø Bibliotek, Frederik Ix’s Plads, Farsø
  • Hver torsdag fra kl. 12.00 – 14.00 (med forbehold for kurser, helligdage, fri og feriedage) i 14 uger.
  • Forløbet er gratis, og du skal selv kunne transportere dig.

For mere information og tilmelding kontakt demenskoordinatorer

Hanne Falk
Telefon: 21 65 26 40

Hanne Poulsen
Telefon: 23 67 59 10

Vesthimmerland Kommune har et gruppetilbud, som træner de kognitive færdigheder.

Ved hjælp af velkendte metoder på demensområdet som f.eks. livshistorie, validering, sansestimuli, realitetsorientering og reminiscens, stimuleres hjernen til nye tanker og ideer. Samtidig bliver sproget stimuleret gennem det sociale samvær der er i gruppen.

Tilbuddet foregår en gang om ugen i 14 uger.

Det er kommunens demenskoordinatorer, som visiterer til tilbuddet.

Tilbud varetaget af frivillige i samarbejde med demenskoordinatorer

Vi mødes for at gå en tur i naturen hver torsdag i ulige uger kl. 9.30.

Det foregår på udvalgte smukke steder i kommunen, og vi går i roligt tempo så at de fleste kan være med og slutter af med Kaffe/the og kage.
Alle kan deltage hvis man har været eller er ramt af sygdom, hvis man er pårørende, eller blot trænger til at komme ud og møde andre mennesker.

Da vi er frivillige og ikke har nogen organisation i ryggen er deltagelse på eget ansvar, men vi hjælper selvfølgelig hinanden.
Pris er 20 kr. pr gang. Tilmelding er ikke nødvendig, bare mød op i egnet beklædning. Kører du/I ikke selv, hjælpes vi ad med at finde kørelejlighed.

Hvis I vil vide mere eller tænker at starte så ring til en af os:

Jens Jensen: 20 77 01 54 
Leo Kristensen: 30 34 21 11
Villiam Sloth: 40 25 71 22

Torsdagscafeen er en café for mennesker med hukommelsesproblemer, deres pårørende, familie og venner. Caféen er et mødested, hvor I kan træffe andre i samme situation som en selv. Caféen er etableret af frivillige fra Ældre Sagen. Kommunens demenskoordinator deltager jævnligt.

En cafédag kan være således:

  • Velkomst
  • Sang og kaffe/brød
  • Aktivitet ca. 15 minutter
  • Musik og motion
  • Sang og afslutning

Læs mere og find kontaktoplysninger

Caféen er for personer med demens og deres pårørende og andre, der har interesse for demens. Mød op sammen med pårørende, ledsager eller besøgsven til hyggeligt samvær. Herefter er der frit valg til at gense og opleve gamle hverdagssting, spille et spil fra ungdommens dage eller, hvad deltagerne nu ønsker. En af kommunens demenskoordinatorer deltager lejlighedsvis.

Læs mere om Erindringscaféen

Daghjem

Vores daghjem er indrettet efter og bemandet med personale, der er specielt uddannet til at arbejde med demens.

Daghjemmet i Aars

Østre Boulevard 17, 3
9600 Aars

Leder: Hanne Sæderup
Telefon: 99669050
Mail: hsd@vesthimmerland.dk

Daghjemmet i Ranum

Østerled 4
9681 Ranum

Leder: Henriette Rikke Schou Jensen
Telefon: 99669500
Mail: hrj@vesthimmerland.dk

Demensboliger

Demensafsnit: Pile/Poppel

Højgårdsvej 10, 9640 Farsø
Leder: Lene Arved Nielsen
Telefon: 99669650
Mail: lenq@vesthimmerland.dk

Demensafsnit: Valmuen

Otto Jørgensens Vej 1, 9620 Aalestrup
Leder: Bodil Kjær Nielsen
Telefon: 99669752/22244035
Mail: bkn@vesthimmerland.dk 

Demensafsnit: Lærkebo og Rosenhaven

Østre Boulevard 5, 9600 Aars
Leder: Hanne Sæderup
Telefon: 99669050
Mail: hsd@vesthimmerland.dk

Om demensafsnittet

Plejecenter Østermarkens demensenhed består af 2 afdelinger, herunder Lærkebo og Rosenhaven.

I begge afdelinger er der ud fra de rammer der er, skabt et miljø, der er egnet til borgere med demens. Vi er et plejecenter som prioriterer god trivsel, høj faglighed og en indholdsrig hverdag, så vores beboere kan føle sig trygge og trives i miljøet. Vi vægter samarbejdet med de pårørende højt og ser det udviklende, at vi i fællesskab kan øge livskvaliteten for hver enkelt.

Vi arbejder med udgangspunkt i den personcentreret omsorg, hvor der er fokus på den enkeltes trivsel og behov, både fysisk og psykisk.

I det daglige læner vi os op ad Tom Kitwoods teori omkring blomsten og demens ligningen.

En teori, hvor livshistorien er af stor værdi. Livshistorien styrker vores viden omkring den enkelte og vi kan hurtigere sætte ind med målrettet ændring, når vi kender vores beboere godt. Personalet bliver løbende opkvalificeret med efteruddannelse og kursus der styrker vores faglige arbejde i det daglige.

Demensafsnittene på Plejecenter Østermarken summer af liv, glæde og omsorg.

Demensafsnit: Kærbo

Østerled 4, 9681 Ranum
Leder: Henriette Rikke Schou Jensen
Telefon: 99669502/91165460
Mail: hrj@vesthimmerland.dk