Pas på tænderne

Her kan du blive klogere på tænder og læse vores gode råd.

Mælketænder

Dit barn får 20 mælketænder. De første tænder bryder frem, når barnet er cirka ½ år, og de fleste børn har fået alle deres mælketænder ved 3-års alderen. Nogle børn får kløe i gummerne, når tænderne begynder at bryde frem. Kløen kan afhjælpes ved at barnet har noget at bide i. Man kan sagtens vænne barnet til tandbørsten ved at børste på gummerne eller lade barnet bide lidt i tandbørsten.

Det er vigtigt at passe godt på dit barns mælketænder. Mælketænderne bruges til at tygge maden med, og de holder pladsen indtil de blivende tænder kommer frem. Det kan have stor betydning for tandstillingen af de blivende tænder, hvis en eller flere mælketænder mistes for tidligt.

De første mælketænder begynder at rokke i 5-års alderen. Hvis den blivende tand bryder frem, inden mælketanden er faldet ud, er det en god ide at rokke mælketanden ud, så den blivende tand kan komme op på den rigtig plads.

Blivende tænder

Dit barn får 32 blivende tænder. De første bryder frem fra barnet er omkring 6 år til det er 12-14 år.

6-års tanden er den første blivende kindtand. Den bryder frem, når barnet er mellem 5-7 år. Det er derfor vigtigt at holde øje allerede fra 5-års alderen. Den bryder frem helt inde bagved den sidste mælketand i begge sider af over- og undermunden.

12 årstanden bryder frem bagved 6-års tanden. Frembruddet af de store kindtænder kan god give ømhed og ubehag. Det er helt naturligt. De store blivende kindtænder kan have dybe furer på tyggefladen, hvor bakterier og madrester kan samles. Det er vigtigt at få dem børstet godt rent. Det kan være en ide at børste på tværs af tandrækken i perioden, hvor tanden er på vej frem. Hvis de er meget vanskelige at renholde kan kindtændernes tyggeflader beskyttes med en plastlak, som personalet på tandklinikken kan lægge på. Når barnet eller den unge er til tandeftersyn kontrolleres tændernes tyggeflader, og I tilbydes lak, hvis det skønnes nødvendigt.

Visdomstænderne bryder oftest frem, når man er omkring 18 år, men det kan variere.

Tandplejen i Vesthimmerlands Kommune anbefaler, at du børster tænder med en fluortandpasta med et fluorindhold på 1440 ppm (parts per million) fluor. Den korrekte mængde tandpasta, der skal anvendes, er det der svarer til lillefingerneglen på den person, der skal have børstet tænder.

Tandplejen anbefaler desuden, at du nøjes med at spytte overskuddet af tandpastaen ud og ikke skyller munden bagefter. Dette gøres for at fluorén skal virke i munden så længe som muligt.

Det er vigtigt at anvende en tandpasta der indeholder 1440 ppm fluor, men det er ikke afgørende, hvilket mærke du anvender. Fluor er det eneste aktive stof i tandpasta, der forebygger, stopper eller forsinker udvikling af huller i tænderne.

Når du kan se den første tand i munden på dit barn, skal du i gang med at børste dit barns tænder. Jo ældre dit barn bliver, des mere kan han/hun selv få lov at børste tænderne, men det er vigtigt, at en voksen hjælper indtil dit barn er 10-12 år gammel.

Du kan for eksempel:

  • Lade dit barn børste tænderne først, inden en voksen børster grundigt efter.
  • Lade dit skolebarn børste tænderne selv om morgenen og lade en voksen børste dem grundigt om aftenen.

Gode råd om tandbørstning:

  • Børst tænderne min. 2 gange dagligt, morgen og aften
  • Brug en lille blød tandbørste
  • Brug tandpasta med et fluoridindhold på 1450 ppm
  • Brug en mængde tandpasta, der svarer til størrelsen på barnets lillefingernegl
  • Spyt ud efter tandbørstningen – men skyl ikke munden. Så bevarer du fluor-effekten i munden fra tandpastaen
  • Hjælp dit barn. Vi anbefaler at en voksen børster tænderne på barnet mindst én gang om dagen, indtil barnet er 10-12 år.
  • Det er en god ide at holde ud i kinder og læber, på dit barn så du kan se, hvor du børster
  • Det kan være en god idé, at barnet ligger ned imens der børstes, så kan du bedre se de bagerste tænder
  • Husk at børste alle tænder på alle flader, gerne i et system, så ingen tænder glemmes
  • Det kan være en god ide at vende tandbørsten på tværs af tandrækken, når du børster tænder, der er på vej frem

Der er ikke plads til ret meget sukker i kosten til et mindre barn, hvorfor tandplejen anbefaler at begrænse indtaget af sukker mest muligt. Der er skjult sukker i rigtig mange fødevarer som eksempelvis kiks, frugtyoghurt, ketchup, saftevand, tørret frugt og frugtstænger.

Hvis du vil vide mere, se Vesthimmerlands kommune kostpolitik for de 0-6-årige.

Læs Kostpolitikken 

Gode råd om kost:

  • Drik vand. Vand slukker tørsten bedst og indeholder ikke sukker. Vand skader ikke din krop og dine tænder
  • Drik 1½-2 liter vand om dagen
  • Undgå sure drikke, herunder juice, sodavand og danskvand med brus
  • Skyl munden med vand hvis du har indtaget sure drikke
  • Begræns indtaget af sukker
  • Spis varieret

Du er altid velkommen til at tage en snak om dit barns kost med personalet i Tandplejen, når dit barn har tid til tandeftersyn.

Når tænderne udsættes for syre, sker der en ætsning af tændernes overflade. Dette kaldes også for erosioner. Syre findes eksempelvis i:

  • Syreholdige drikke som sodavand (også lightprodukter), sure sportsdrikke, energidrikke, juice, saftevand, danskvand, vin, breezere og cider
  • Syreholdige frugter som appelsiner, citroner, lime, grape, vindruer, kiwi og æbler
  • Sure opstød og opkast

Gode råd til at undgå syreskader:

  • Drik vand, mælk, kaffe og the mellem måltiderne
  • Hvis du gerne vil have syreholdige drikke, så er det en god ide at begrænse det til måltiderne
  • Brug så vidt muligt sugerør, hvis du drikker sodavand, saft og juice
  • Giv dine tænder pauser, hvor der ikke indtages syreholdige drikke. Dine tænder vil ætse, hver gang du tager en slurk af fx en sodavand, og syren ætser tænderne i op til en time bagefter
  • Skyl munden med vand, når du har drukket syreholdige drikkevarer eller har kastet op, da det forkorter tiden, hvor syren ætser tænderne.

I Tandplejen hører vi nogle gange forældre sige, at deres barn har arvet deres dårlige tænder/emalje fra en af forældrene. Det er heldigvis meget sjældent at børn er født med dårlige tænder. I langt de fleste tilfælde er barnet født med fine tænder, og årsagen til problemer med tænderne er ikke arvelighed.

Enkelte børn er født med en defekt emalje på især 6-års tanden og også på fortænder. Det viser sig ved tandfrembrud, hvor tænderne kan have hvide, gule eller brunlige pletter. Tænderne kan være påvirket i forskellig grad. Skaden sker mens tanden bliver dannet, emaljen er mere porøs og har et lavere indhold af kalk end normal emalje. Den præcise årsag kender man desværre ikke.

Tænder med plettet emalje kan være mere følsomme end andre tænder. I nogle tilfælde får barnet smerter, fordi tandens emalje er så dårlig at den knækker af. Sker det, kan det være vanskeligt at holde tænderne rene og derved øges risikoen for at få huller i tænderne.

Derfor er det meget vigtigt at holde øje med hvornår 6-årstanden kommer frem. Hvis dit barn har plettet emalje eller smerter er det vigtigt at barnet ses af en tandlæge. Vi kan blandt andet være behjælpelig med vejledning i renhold for at styrke tandens emalje, lakering af tænder for at forebygge huller og smerter, samt vejlede i forhold til videre behandling.

Huller i tænderne opstår, når der er bakterier på tænderne og sukker til stede i munden. Bakterierne omdanner sukkeret til syre, som nedbryder tænderne. For at undgå huller, er det derfor vigtigt at børste tænderne med fluortandpasta og begrænse indtaget af sukker.

Det kan være en god ide at børste tænder, inden man spiser slik og andre søde sager. Derved får du fjernet en del af bakterierne, så de ikke kan omdanne sukkeret til syre.

Kontaktoplysninger

Vesthimmerlands Kommunes Tandpleje
Østermarken 18, 9600 Aars
Telefon: 99 66 89 30
E-mail: tandplejen@vesthimmerland.dk

Åbningstider

Mandag: 08 - 15
Tirsdag: 08 - 17
Onsdag: 08 - 17
Torsdag: 08 - 15
Fredag: 08 - 13 

Større tandskader udenfor åbningstid

Ved større tandskade udenfor normal åbningstid (aften, weekend og helligdage), skal du kontakte vagtlægen.

Telefon: 70 15 03 00

Booking

Her booker du tid hos tandplejen

Book en tid her