Ny ’Tænketank’ skal styrke evnen til at udnytte data

Publiceret 19-06-2020

Jammerbugt og Vesthimmerlands Kommune har indgået et nyt samarbejde, som sætter fokus på, hvordan lokalområdets virksomheder modnes digitalt og bliver i stand til at udnytte ny teknologi og data. Det skal på sigt skabe vækst, udvikling og øget beskæftigelse.

Data kan bruges i mange forskellige sammenhænge. I dag kan der ofte ligge en langt større fortjeneste i at udnytte data fra eksempelvis en maskine, end i at sælge selve maskinen. Data kan være med til, at virksomheden bag maskinen hele tiden kan sørge for, at den er i drift. Det kræver ”bare”, at man ved, hvordan man skal udnytte data på den mest optimale måde, og her kommer Tænketanken på banen.

Holdet bag Tænketanken, som består af engagerede og kvalificerede personer fra forskellige områder af erhvervslivet, skal i løbet af de næste 18 måneder mødes og komme med idéer og forslag til, hvordan de modner områdets virksomheder og organisationer digitalt. Der arbejdes hele tiden med tanken om at turde tænke stort, småt, nyt og kreativt.

- Målet med projektet er klart. Vi skal være i stand til at hjælpe vores lokale virksomheder og organisationer med at få øjnene op for det potentiale, som ny teknologi har. Vi skal guide dem i at udnytte de data, som mange af dem i forvejen indsamler, men som i dag ikke udnyttes optimalt. Der er et kæmpe potentiale i data, og på sigt kan vi bruge data til at udvikle, skabe vækst og beskæftigelse. Det er fantastisk, at vi, som to mindre kommuner, kan være med til at gå forrest med flaget, og vi håber på, at det kan være en øjenåbner for virksomheder og selvfølgelig, at vi kan være med til at inspirere andre kommuner til at kaste sig ud i lignende projekter, siger de to Borgmestre, Mogens Gade, Jammerbugt Kommune og Per Bach Laursen Vesthimmerlands Kommune.

De næste 18 måneder i Tænketanken

Planen er at dykke ned i, hvordan man strategisk kan understøtte den digitale udvikling hos de lokale virksomheder og på den baggrund udarbejde helt konkrete værktøjer, som kan hjælpe erhvervslivet med at turde tage skridtet videre. Flere af områdets virksomheder involveres allerede nu i en række aktiviteter, som forhåbentlig kan give værdifuld feedback og gøre dem parate til at kaste sig ud i nye tankegange og forretningsmodeller. Erhvervskontorerne skal på sigt være dem, som skal guide de lokale virksomheder, så de føler sig klædt på til at arbejde med data og innovation. Det er vigtigt, at virksomhederne kan få hjælp og sparring lokalt.

Tænketankens arbejde faciliteres af Fonden Autonomous, som er eksperter inden for netop projektdesign indenfor digital modenhed.

Flere virksomheder er allerede hoppet med på vognen

Scandi Byg A/S, Panpac Engineering A/S, Feriecenter Slettestrand og Thyrrestrup er nogle af de lokale virksomheder, som er med i Tænketanken. De håber på, at kunne bruge ny teknologi på en måde, som kan styrke deres virksomhed.

Virksomheden Thyrrestrup er allerede i fuld gang med at udnytte dataopsamling i deres maskiner.

- Vi laver allerede overvågning på højt plan, hvor vi intensivt opsamler maskindata. Opsamlingen af data bliver bl.a. brugt til at oplære operatøren af maskinen til at blive en bedre og mere økonomisk bruger, til planlægning af serviceintervaller, for at undgå havari af maskiner, for at reducere miljøbelastningen og for at gøre maskinerne mere intelligente, så de på sigt kan afløse monotomt og opslidende manuelt arbejde. Jeg håber, at det, som vi skubber i gang her i Nordjylland, kan styrke både vores virksomheds og hele Danmarks konkurrenceevne på sigt, fortæller Annette Thyrrestrup, Thyrrestrup.

Baggrund

Tænketanken er en del af projekt ”Strategisk fokus på digital transformation” og baggrunden for projektet er, at Erhvervsstyrelsen henvendte sig til Vesthimmerlands og Jammerbugt Kommune med ønske om at få et projektforslag, som understøttede de eksisterende erhvervsaktiviteter i området. Erhvervsstyrelsen støtter projektet med 2.500.000 kr. Udover de to kommuner deltager Vækst Jammerbugt, Erhverv Væksthimmerland og Fonden Autonomous.

Tænketankens medlemmer:

Henrik Marcher, Dansk Industri
Marie Bjerre, Folketingsmedlem Venstre
Per Bach Laursen, Borgmester Vesthimmerlands Kommune
Mogens Gade, Borgmester Jammerbugt Kommune
Finn Mathiasen, Formand Jutlander Bank
Peter Sperling, Innovationsfonden
Anette Thyrrestrup, Thyrrestrup
Thomas Raunsbæk, Scandi Byg A/S
Morten Nysted, Panpac Engineering A/S
Kristian Skjødt, Feriecenter Slettestrand
Dan Skovgaard, Erhverv Væksthimmerland
Line Thellufsen, Vækst Jammerbugt