En stor del af mødet handlede om, hvordan det går med ACE’s pilottets – hvor nye løsninger til hjemmeplejen bliver prøvet af og gjort klar til brug i større skala. Indtil nu er 12 pilottets sat i gang på tværs af landegrænser, og flere er på vej. Det handler bl.a. om digitale værktøjer til at få hverdagen til at hænge bedre sammen, AI-baserede systemer til planlægning, fjernsensorer og robotter, der kan hjælpe personalet.
Det særlige ved ACE er, at vi ikke kun tester ny teknologi – vi arbejder også på at finde ud af, hvordan den faktisk kan bruges i hverdagen. For der er ingen idé i smarte løsninger, hvis de bare ender med at samle støv. Partnerne var helt enige: teknologi skal gøre arbejdet nemmere – ikke mere besværligt.
Efter 11 interviews med projektledere og en gennemgang af vores møder, er der kommet nogle fælles erfaringer frem:
-
Tillid og netværk gør forskellen: Når man kender og stoler på hinanden, går tingene bare lettere.
-
Keep it simple: Hvis teknologien skal fungere i praksis, skal den være nem at bruge og kræve så lidt vedligehold som muligt.
-
Opbakning er vigtigt: Tæt koordinering og løbende sparring er med til at holde projekterne på sporet.
-
Der er stadig bump på vejen: Tidsmangel, få hænder, lovgivning og forskelle mellem landene giver stadig udfordringer.
-
Nyt syn på indkøb: Flere begynder at fokusere mere på, hvilke data man får ud af en løsning – og mindre på selve teknologien.
Der blev snakket om alt fra smarte sensorer og kommunikationsværktøjer til AI, robotter og exoskeletter til tunge løft. Der er masser af potentiale, men det er stadig en udfordring at få det hele gjort klar til daglig brug – bl.a. på grund af høje priser, teknisk kompleksitet og løsninger, der ikke altid matcher behovene ude i virkeligheden.