Samkørsel i Vesthimmerland

Samkørsel er med til at skabe færre biler og mindre trafik på vejene. Det giver også mulighed for en større fleksibilitet, hvis man ikke ejer en bil.

Nordjyllands Trafikselskab (NT) arbejder for, at det skal være let og ubesværet at komme rundt i hele regionen. Målet er at skabe 600.000 nordjyske mobilister, der af og til benytter sig af tog, bus, flextrafik og nye services som delecykler, deleløbehjul og samkørsel. Som en del af dette arbejde har NT indgået en samarbejdsaftale med NaboGo, som skal facilitere samkørsel i hele Nordjylland.


NaboGo er en app til sampendling, der er skabt for at skabe en struktureret måde at få mennesker, der skal samme vej, til at dele turen i bilen, dele udgifterne og dele mulighederne for at komme lettere og mere klimavenligt rundt. I Vesthimmerland er borgerne gode til at dele deres daglige kørsel. NaboGo's data viser, at Vesthimmerlands Kommune ligger på en andenplads blandt danske kommuner, når det kommer til samkørsel.

Hvad er NaboGo?

NaboGo er en app til samkørsel som er skabt for at få mennesker, der skal samme vej, til at dele turen i bilen, dele udgifterne og dele mulighederne for at komme lettere og mere klimavenligt rundt.

Som chauffør kan man lægge sin hverdagskørsel op og dermed tilbyde andre et lift. Som passager opretter man en liftagent og får dermed en notifikation, når der er et ledigt sæde, som passer det behov, man har angivet. For at brugerne let kan finde hinanden, starter og slutter lift altid ved nabogos digitale mødesteder, der fungerer som en slags busstoppesteder.

Ingen betaler gebyr for at bruge appen – blot deles udgifterne til bilen ud fra et deleøkonomisk princip, hvor hver passager betaler 0,75 kr. pr. km. direkte til chaufføren. Bruges NaboGo til arbejdsrelateret kørsel, kan chaufføren slå betaling fra.

NaboGo er forbundet med kollektiv transport og vises i Rejseplanen, så lift let kan findes og kombineres med tog og bus.

Kommunens rolle: Samfund

I denne handling er kommunes rolle som samfund. Derudover samarbejder vi med Nordjyllands Trafikselskab og NaboGo om at skabe opmærksomhed omkring samkørsel. Dette sker i samarbejde med lokale foreninger, landsbyer, uddannelsesinstitutioner og virksomheder.

Påvirkning på klimaet

Denne handling vil bidrage positivt til CO2 regnskabet ved, at flere borgere benytter samkørsel fremfor at køre selv. Der vil være en stigende CO2 reduktion i forbindelse med stigningen af borgere, der kører sammen.

Tidsplan: Løbende

Løbende 

Interessenter og partner

  • Vesthimmerlands Kommune 
  • Nordjyllands Trafikselskab 
  • NaboGo
  • Erhvervs- og handelsliv
  • Skoler og uddannelsesinstitutioner
  • Borger- og beboerforeninger
  • Lokalt foreningsliv
  • Borgere