Innovationsvirksomhed i vækst rekrutterer internationale talenter

Publiceret 20-01-2022

Lokale virksomheder oplever i dag en mangel på kompetencer og en vanskelighed i at rekruttere den rette kvalificerede arbejdskraft. En løsning kan her være at tiltrække højtuddannede internationale talenter til Vesthimmerland.

I Vesthimmerlands Kommune er der derfor igangsat det EU-finansierede rekrutteringsprojekt Go Vest, som skal sikre et match mellem konkrete opgaver og de rette kompetencer.

Farsø-virksomheden Thorsen-Teknik har gennem projektet ansat to internationale højtkvalificerede kandidater – og virksomhedens direktør Torben Thorsen er godt tilfreds:

- Gennem Go Vest har vi fået nogle andre kapaciteter og kompetencer ind i vores virksomhed. Vi har fået løst nogle opgaver, som vi ellers ikke havde fået løst.

Det rette knowhow og innovative tankegang

Thorsen-Teknik er en teknologivirksomhed, der arbejder med eftermonterede præcisionsløsninger til jordbruget.

Den innovative virksomhed, som konkurrerer på knowhow, har også deres egen udvikling og produktion af hard- og softwareløsninger, som sælges rundt omkring i Europa.  

- Vi kigger hele tiden ind i nye produkter, som ikke er på markedet, og som vi kan se, at der er et behov for, udtaler Torben Thorsen, Direktør.

Den vækstende virksomhed oplever lige nu en omsætning med en stejl opadgående kurve.

- Det er vi rigtig godt tilfreds med - det er et spørgsmål om at kunne følge med, konstaterer Torben Thorsen og fortsætter:

- Derfor er kvalificeret arbejdskraft et temmelig stort tema for os lige nu. For vores vedkommende vil vi kigge nærmere ind i, om vi kan hive flere højtuddannede ind i fastansættelser eller projektstillinger til at løse konkrete problemstillinger.

Et spørgsmål om det rette match mellem opgaver og kompetencer

Gennem Go Vest har virksomheden ansat amerikanske Terricka Thomas og rumænske Adrian Bosancu.

Med en uddannelsesbaggrund og stor erfaring inden for markedsføring og kunderelationer er Terricka nu ansat i en projektstilling, som ansvarlig for implementeringen af et CRM-system.

- Vi har fået implementeret et CRM-system med henblik på kunderelationer. Et system som vi ikke har haft tidligere. Det er et eksempel på én af de opgaver, vi ikke havde fået løst, hvis vi ikke havde fundet og set det her match, udtaler Torben Thorsen.

Adrian er uddannet inden for økonomi og har stor erfaring inden for indkøb, produktion og drift af lager. Med en tidligere stilling som logistikansvarlig er han derfor ansat i en lignende stilling hos Thorsen-Teknik.

Et vellykket pre- og onboradingsforløb er vejen frem 

Med projektet har Thorsen-Teknik oplevet et tæt samarbejde og en god sparring, som har sikret et godt forløb både for kandidaterne og virksomheden. 

Ifølge Torben er ansættelsen af internationale kandidater en lidt mere omstændig proces, som der skal sættes ressourcer af til, men med projektet er denne proces blevet nemmere.

Virksomheden selv er blevet mødt i øjenhøjde af projektets rekrutteringsspecialister og ’on location’ inden for deres egne rammer.

- Vi har taget to kandidater ind, og det er gjort med fuld tillid til Go Vest-projektet. Det er nemt, da man som virksomhed får præsenteret en liste med kompetente kandidater eller muligheden for at de rette kompetencer, man søger, bliver fundet til en, lyder det fra Torben Thorsen.

En international virksomhedskultur

Thorsen-teknik eksporterer allerede til flere udenlandske markeder, og ser kun fordelene i at ansætte internationale især, hvis man som virksomhed leder efter specifikke sproglige kompetencer eller viden om markeder.

- Skal man starte eksport op til et nyt marked, kan man drage kæmpe fordel af at have en ansat med samme nationalitet for at lære kulturen og salgsteknikken at kende, konstaterer Torben Thorsen.

Med ansættelserne har Thorsen Teknik også oplevet en ændring i deres virksomhedskultur og fået styrket deres internationalisering.

- Vi har fået nogle kapaciteter ind i virksomheden bl.a. sproglige, som gør, at vi får et lidt mere internationalt aftryk på virksomhedskulturen, hvilket vi kun ser som et plus, udtaler Torben Thorsen og fortsætter:

Med ansættelsen af Adrian har vi fået én ind i virksomheden, som er meget dygtig til tysk. Så i dialogen med vores servicepartnere i Tyskland, har vi mulighed for at tage Adrian med ind i samtalen.

Ifølge Torben har de nye kompetencer resulteret i en naturlig opvågning.

- Man skal være klar til at begå sig på et andet sprog – det kræver noget af virksomheden, men vi har fået støvet vores engelsk godt af.

Succesfuld integration af internationale tilflyttere

Ofte kommer internationale familier til Danmark på grund af, at én af parterne har fundet arbejde, og det at finde et job til den medfølgende partner er en vigtig forudsætning for, at de ikke rejser hjem igen.

Adrian flyttede for lidt over et år siden fra Rumænien til Danmark grundet hans kones arbejde. Familien bor nu i Aalestrup, hvor hans kone arbejder som tandlæge, og gennem Go Vest-projektet har han nu fundet et job.

Sproget er en vigtig forudsætning for integrationen på og udenfor arbejdspladsen. Gennem projektet har Terricka og Adrian været tilknyttet et danskkursus, og har rigtigt givet sig i kast med at lære det danske sprog, men danskkurset kan ikke stå alene. Det har givet meget til de to kandidaters udvikling at komme ind i en virksomhed, hvor den daglige dialog foregår på dansk.

- Jeg synes at projektet er et rigtigt godt initiativ, som har hjulpet mig med at komme i kontakt med lokale virksomheder. Jeg er gennem projektet blevet tilbudt danskundervisning, taler nu sproget og har fået en forståelse for den danske kultur, udtaler Adrian Bosancu.

Adrians indsats er Torben Thorsen godt tilfreds med:

- Han har gjort et godt stykke arbejde i at lære sproget og taler dansk med os til daglig. Adrian og Terricka er et positivt bidrag til virksomhedskulturen.

- Terricka er også godt på vej til at lære det danske sprog. Virksomheden har haft et ønske om, at hun skulle lære noget mere skriftligt dansk på grund af hendes daglige opgaver med deres hjemmeside.

- Der har Go Vest været behjælpelig med at få Terricka sendt afsted på yderligere danskkurser, hvilket er til stor fordel for vores virksomhed, konstaterer Torben Thorsen.

- Med Go Vest er jeg startet på danskkursus igen for at forbedre mit skriftlige dansk. Go Vest er et rigtig godt rekrutteringsprojekt til skabe kontakt mellem kandidat og virksomhed, og finde specifikke kompetencer – Go with Go Vest, lyder det fra Terricka Thomas.

Go Vest-projektet er et internt samarbejde mellem Vesthimmerlands Kommune (projektejer), Erhverv Væksthimmerland (projektleder) og Jobcenter Vesthimmerland, og er finansieret af Den Europæiske Socialfond og Danmarks Erhvervsfremmestyrelse.

Kontakt

Thomas Aagaard
Rekrutteringsekspert
Email: taa@tnr.dk
Telefon: + 45 23 73 39 13