Publiceret 05-07-2022

Vi mærker alle konsekvenserne af usikkerheden omkring energiforsyningerne til Europa. Det har gjort priserne for energi historisk høje. Det koster os dyrt. Og det har gjort os endnu mere motiverede for at spare på energien end normalt. Med en ny kampagne sætter Energistyrelsen fokus på relevante spareråd i hver sæson.

Spareråd er i høj grad sæsonbaserede, og det kan gøre en stor forskel for din varme- og elregning at fokusere på en håndfuld aktuelle råd – hvad end det er højsommer eller fyringssæson, og hvad end du bor i hus eller lejlighed.

Sommerens bedste spareråd


Selvom højsommeren ikke er den mest energislugende sæson på året, er der stadigvæk betydelige energibesparelser at hente. Du kan med fordel følge de fire råd og spare på sommerens energiforbrug allerede nu.

Sommerluk varmeanlægget

Send dit varmeanlæg på sommerferie, så sparer du op mod 5 % på den årlige varmeregning i løbet af en sommer. Det er op til 1.300 kr. i et typisk 140 m2 hus, der er opvarmet af gasfyr – og det tager kun 5 minutter. Du kan også sommerlukke andre typer af varmeanlæg. Du kan se hvordan her.

Tag kortere varme bade


Gør dine varme bade kortere. 1 m3 vand koster ca. 75 kr. – varmt vand koster det dobbelte for mange. Hvis du korter 5 af familiens ugentlige brusebade ned fra 15 til 5 minutter, kan du spare op mod 5000 kr. om året.

Brug tørresnoren


Brug tørresnoren i haven, i gården eller tørrestativet på altanen. Så får tørretumbleren og dit strømforbrug en pause. For det kan koste dig omkring 2.500 kr., hvis du har en C-mærket tørretumbler, der får lov at køre fire gange om ugen hele året.

Brug strømmen, når den er billigst


Prisen for strøm skifter hele tiden og den er typisk billigst om natten. Så du kan ofte spare på elregningen ved at lade strømmen arbejde, mens du sover. Og vil du være sikker på altid at bruge den billigste strøm, kan du følge elprisens udvikling på SparEnergi.dk.

Afkobl apparaterne derhjemme inden ferien


Sluk apparater og maskiner på kontakten, inden du tager på ferie. Så sluger de ikke strøm, når du alligevel ikke er hjemme. Især ældre apparater og apparater tilsluttet internettet kan have et højt standby-forbrug.

På SparEnergi.dk kan du se endnu flere spareråd. Her kan du også få gratis rådgivning af Energistyrelsens rådgivningstjeneste, hvis du har brug for hjælp til at gå din bolig efter i sømmene.

Én ting er sikkert. Og det er grønt.


Hvis vi alle skruer lidt ned, bruger lidt mindre og finder alternativer får vi ikke kun store energibesparelser. Vi kommer også tættere på at blive uafhængige af olie og gas. Det giver os på sigt en mere sikker energiforsyning – og i sidste ende betyder det en grøn energiforsyning. Så når vi sammen sparer på energien er det godt for pengepungen, for klimaet og for en mere sikker energiforsyning.

Læs mere