Obligatorisk erhvervspraktik for eleverne i 8. klasse

Publiceret 17-06-2022

Skolelederne i Vesthimmerlands Kommune samt Ungdommens Uddannelsesvejledning indfører obligatorisk erhvervspraktik for alle elever i 8. årgang fra skoleåret 2023-2024.

Eleverne i de kommende 8. årgange skal nu i erhvervspraktik som et obligatorisk forløb fra skoleåret 2023-2024. Dog kan skolerne tilbyde eleverne praktik i virksomhederne allerede fra næste skoleår, såfremt det passer ind i skolens planlægning.

Eleverne skal i samarbejde med deres forældre selv finde en praktikplads i den periode, hvor den enkelte skole har planlagt praktikken for eleverne. Praktikken har masser af muligheder, hvor de unge kan opleve alt fra sundhedssektoren, detail- anlægsbranchen til journalistlivet eller hverdagen som gymnasielærer.

Ungdommens Uddannelsesvejledning Vesthimmerland (UUvesthimmerland) skal forberede og efterbehandle praktikken sammen med eleverne, således at praktikken kan indgå som en del af elevernes indblik i mulige ungdomsuddannelser og efterfølgende job.

Erhvervspraktikken skal bidrage til gode læringserfaringer for eleverne og styrke dem både personligt og socialt.

Med den obligatoriske erhvervspraktik kommer teorien fra skolen og praksis fra virksomhederne til at give eleverne et indblik i sammenhængen mellem disse, udtaler Direktør for Børne- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Morten Lund.

Skolerne vil støtte eleverne i at finde en praktikplads, men skulle der være enkelte elever, som ikke har mod på at skulle i praktik tilbydes eleverne en alternativ uge på skolen.

- Jeg er sikker på, at for mange elever vil det være en motivationsfaktor, når praksis afprøves og der ”tændes” for en mulig retning i deres fremtidige uddannelsesvalg, fortsætter Morten Lund.

Nyheden om obligatorisk erhvervspraktik i Vesthimmerland skaber stor glæde hos lokalt tømrerfirma.

- Erhvervspraktik er en super god idé. Det giver de unge mennesker mulighed for at snuse til arbejdsverdenen. I vores tilfælde tømmererhvervet med alt lige fra jargon, krav, samarbejde og opgaver. Samtidig forpligter det også os som virksomheder at lave et interessant forløb for vores praktikanter, hvor både eleverne og vi får indtryk af hinanden og måske skaber fremtidens job eller læreplads, siger Hans-Jørgen Kastberg, Direktør i Kastberg A/S og pointerer:

 - Èt er jo at høre om et erhverv i skolen, noget andet er at prøve det selv og måske finde ud af i erhvervspraktikken, om det er en vej at gå eller skal udelukkes.

Inger Nielsen, Formand for Børne- og Familieudvalget i Vesthimmerland siger:  

- Det glæder mig meget, at skolerne giver eleverne denne mulighed. I disse tider, hvor vi mangler arbejdskraft i mange erhverv er det vigtigt, at eleverne får kendskab til de muligheder, der er i Vesthimmerlands Kommune, hvor der er gode muligheder for at tage en uddannelse og efterfølgende komme i arbejde. Her er det også vigtigt at understrege, at vi i vores kommune har en befolkningssammensætning, hvor den nuværende arbejdsstyrke og kendskabet er stort til erhvervsuddannelserne og de faglærte job.

- Vælger de unge mennesker, at uddanne sig udenfor kommunen vil det være dejligt, at de igen vender tilbage til Vesthimmerland efter endt uddannelsesforløb, fortsætter Inger Nielsen.