51-årige Susanne Søby Nielsen bor i Vester Hornum og har de seneste 16 år arbejdet på Plejecenter Højgaarden i Farsø som Social- og Sundhedshjælper. Susanne har siden 1997 været i faget og kunne ikke forestille sig andet – for hende er det et job, som hver dag giver overskud, glæde og energi.
- Jeg synes, at det er et helt fantastisk fag, og jeg kunne ikke tænke mig, at arbejde indenfor et andet fag. Som SOSU-medhjælper skal du have et godt omsorgsgen, og hvis man har det i sig, så giver det så meget hver eneste dag. Så er det AR-BEJ-DET, siger Susanne.
Susannes kollega Karina E. Linde blev ansat på Højgaarden for tre år siden, hvor hun startede som elev tilbage i 2019, og er sidenhen blevet fastansat som Social- og Sundhedsassistent. Karina blev også uddannet i 1997.
Stjernestunderne sammen med de ældre er afgørende
Arbejdsglæden er ikke at tage fejl af hos Karina og Susanne, og selv i en travl hverdag er det de små ting, som står øverst på listen.
- Selvom vi nogle dage er presset og har dage, hvor det brænder på, så er der stadig stjernestunder og tid til at lytte til beboerne – ofte er det jo to, tre minutter, hvor du skal lytte og snakke, så føler de, at de er blevet hørt og det giver dem og os så meget, siger Karina.
Og fortsætter:
- Arbejdet med de ældre giver bare så meget. Det er jo meget mere end personlig pleje – det er helhedspleje. Vi er med til at dække de helt basale behov, og de ældre er så taknemmelige for vores hjælp. At se den glæde i deres øjne, når vi tager dem med på eksempelvis bustur, spiller med dem eller bruger tid på at snakke med dem og høre fortællinger fra deres liv – det er guld værd – både for dem og os.
Et job med mening
Netop det, at sætte fokus på, at SOSU-faget er meget mere end den personlige pleje, er vigtigt for Susanne og Karina, men også for Vesthimmerlands Kommunes Ældrechef, Mette Rohde. Hun mener, at den fortælling vil være med til at tiltrække flere til at tage uddannelsen, og på sigt blive ansat i faget. For som Mette også siger, så ligger hun ikke skjul på, at der mangler hænder, og i og med at vi ved, at der de kommende år vil komme endnu flere ældre, så vil efterspørgslen på SOSU’er naturligvis stige.
- Vi er allerede udfordret i forhold til rekruttering af uddannede SOSU’er. Derfor synes jeg, at det er vigtigt at sætte fokus på, at SOSU-faget er meget mere end personlig pleje, som mange går og tror. Det er alt fra behandling ift. medicin, sårpleje, arbejde med borgere med kognitive udfordringer eller demens, kommunikation, planlægning, koordinering med sygehus og praktiserende læge og meget mere. Det afhænger af interesser, fortæller Mette Rohde.
Også medindflydelse, faglig udfordring, kompetenceudvikling og ansvar prioriteres højt på listen for Mette i forholdt til at skabe arbejdsglæde, attraktive arbejdspladser og rekruttere nye hænder til faget.
- I Vesthimmerlands Kommune får man stor medindflydelse på egen hverdag. Det er vigtigt for mig, at de ansatte trives, får brugt og udviklet deres faglige kompetencer og får et ansvar i deres arbejde ude på de enkelte afdelinger. Det tror jeg er med til at skabe attraktive arbejdspladser, arbejdsglæde og tiltrække nye til faget, siger Mette Rohde.
Og supplerer med:
- Det bliver ikke sagt så tit, men der er jo også gode muligheder for specialiseringer, eller du kan gå ledelsesvejen eller komme til at arbejde med undervisning indenfor faget.
Lokale uddannelsesmuligheder og en klar anbefaling af jobbet
Både Karina og Susanne vil klart anbefale jobbet til andre, så går du og overvejer om SOSU-uddannelsen og et job indenfor faget er noget for dig, så er der mulighed for at få lov at snuse til jobbet på blandt andet Plejecenter Højgaarden, inden du går i gang med uddannelsen, som du kan tage lokalt i Aars.