De vesthimmerlandske skoler tager et fælles ansvar for energikrisen

Publiceret 11-01-2023

10 skoler er med i opløbet om at blive den mest energisparende skole i Vesthimmerland – en indsats som skal gøre elever og lærere opmærksomme på at spare energi i hverdagen.

Der mangler energi i Europa. Det har både fået energipriserne til at stige voldsomt, og det udfordrer forsyningssikkerheden i Danmark. Skal vi sikkert gennem vinteren, skal vi stå sammen om at spare på energien. Det har de vesthimmerlandske skoler taget til sig, og nu gør de hver især, hvad de kan for at sænke energiforbruget rundt på skolerne.

Konkurrencen, om at blive den mest energisparende skole i Vesthimmerland, blev skudt i gang 1. december 2022 og fortsætter indtil 1. februar 2023. Det er altså to måneder, hvor de 10 skoler, som er med i konkurrencen dyster mod hinanden. Energiforbruget gøres op af Vesthimmerlands Kommunes Energileder, Christian Martin Baaner, halvvejs og til slut i konkurrencen, hvor vinderen findes.   

De 10 skoler, som er med, er:

  • Farsø Skole
  • Gedsted Skole
  • Toppedal Skole
  • Løgstør Skole
  • Vestrup Skole
  • Hornum Skole
  • Vester Hornum Skole
  • Aalestrup Skole
  • Ranum Skole
  • Østermarksskolen.

Det glæder Skole- og Dagtilbudschef, Anders Norup, at skolerne bakker op om konkurrencen og, at vi i fællesskab kan bidrage positivt til energikrisen:

- Vi har et fælles ansvar for at komme bedst muligt gennem energikrisen, og derfor er jeg glad for at hele 10 skoler i vores kommune har valgt at bakke op om initiativet, siger Skole- og Dagtilbudschef, Anders Norup.

Skolerne har modtaget materiale med gode råd til at spare i hverdagen, og ellers er det op til den enkelte skole selv at oplyse elever og lærere. Skolerne gør hver især, hvad de kan for at nedsætte energiforbruget. På Løgstør Skole har elevrådet eksempelvis udarbejdet en video med tips og tricks til at spare på energien. Det er alt fra at huske at slukke lyset, ikke lade mere op end nødvendigt, slukke skærmen, når man er færdig med at bruge den osv.

Konkurrencen er med til at lære eleverne om energikrisen, og samtidig minder den os alle sammen om, at en lille indsats bidrager positivt i det store samlede billede. 

- Det er vigtigt, at eleverne er oplyste om energikrisen, og hvilke konsekvenser, den kan have, hvis vi ikke gør en fælles indsats. Det er der rigtig god læring i, og samtidig har vi alle sammen godt af at blive mindet om, hvordan vi i fællesskab, og ved hjælp af små justeringer i vores måde at agere på i hverdagen, kan spare på energiforbruget og sørge for, at vi ikke bruger unødvendig energi. Det gælder både på skolerne, derhjemme og på arbejdspladserne, fortsætter Skole- og Dagtilbudschef, Anders Norup.

Toppedalskolen har foreløbigt lagt sig i spidsen

På nuværende tidspunkt har Toppedalskolen lagt sig i spidsen. Her har man brugt 45 % af det forventede energiforbrug i perioden 1. december 2022 – 1. februar 2023. Det tyder altså på, at de vil få et forbrug, som er noget under det forventede, når konkurrencen slutter 1. februar 2023. Lige i hælene er Ranum Skole, Vester Hornum Skole og Gedsted Skole, som alle har brugt 56 % af det forventede energiforbrug.

*Der skal naturligvis tages forbehold for, at skolerne har forskellige bygningerne og systemer som kan påvirke resultaterne.

På Toppedalskolen har de dog gjort en særlig indsats for at gøre elever og lærere opmærksomme på energikrisen, hvor de blandt andet har samlet eleverne til oplæg i plenum. Derfor glæder det også Skoleleder, Jane Dodensig Hermansen, at se det flotte resultat:

- Jeg er glad for at se, at vores indsats har båret frugt, da vi har gjort en god indsats for at snakke med vores elever og lærere om, at de skal være særligt opmærksomme på at spare på energien. De er gode til at huske at slukke lyset, kun oplade når det er nødvendigt og lukke vinduerne, når de har luftet ud. På vores bibliotek har vi blandt andet også slukket nogle af loftlamperne for at spare, og vores pedel er særlig opmærksom på styring af varmen, fortæller Skoleleder, Jane Dodensig Hermansen, og fortsætter:

- Eleverne er også selv kommet med gode forslag til, hvordan vi kan spare på energien både her på skolen og derhjemme. Samtidig har der været rigtig god læring i at tale om krigen, og de påvirkninger den har på resten af Europa.

I starten af februar kan vi afsløre, hvilken skole, der har sparet mest på energiforbruget i løbet af de sidste måneder. Vinderskolen modtager en præmie på 5.000 kr. og skolens elevråd må beslutte, hvordan sejren skal fejres.