Kryds fingrene - Aggersborg på UNESCOS verdensarvsliste?

Publiceret 26-05-2023

Kryds fingre – afgørelsen, om Aggersborg kommer på UNESCOs verdensarvsliste, er lige om hjørnet

Spændingen stiger, forberedelser er i fuld gang, og rigtigt mange kommer til at sidde på kanten af stolen, når Verdensarvskomitéen mødes i Riyadh i Saudi-Arabien, 10.-25. september 2023, for blandt andet at afgøre om Aggersborg kommer på UNESCOs verdensarvsliste.
 
Vesthimmerland og Aggersborg er med i opløbet sammen med de fire andre ringborge i Danmark - Fyrkat i vores nabokommune Mariagerfjord, Nonnebakken i Odense, Trelleborg ved Slagelse og Borgring i Køge. De fem ringborge er noget af den mest værdifulde kulturarv, vi har. Borgene har alle været imponerende, symmetriske og monumentale bygningsværker hver for sig. Men det helt særlige ved dem er, at de er bygget som et samlet projekt – et netværk af borge – på tværs af Jylland, Fyn og Sjælland bygget på foranledning af Harald Blåtand. Med ringborgene blev landet til et samlet rige – og den historie er værd at formidle.
 
Udpegningen blev på grund af krigen i Ukraine udsat fra 2022, hvor Saudi-Arabien har overtaget formandskabet fra Rusland. Alle nomineringer, der skulle have været behandlet i 2022, er blevet overført.
 
Vesthimmerland på verdenskortet
 
Løber vi med udpegningen vil det sætte Vesthimmerland på verdenskortet og gøre ringborgen til en helt særlig turistattaktion, hvor det forventes at besøgstallet vil blive fordoblet til mellem 60.000 - 80.000 gæster det første år, hvilket vil smitte positivt af på turismen og kystturismen i og omkring området.
 
Borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen siger;
 
- Vi taler her om selve dannelsen af en nation, når vi ser på vores Ringborge. De rummer alt fra storhed, kultur, DNA, historik og skabelsen af vores land – og derfor venter vi selvfølgelig alle spændt på udpegningen til UNESCOS verdensarvsliste. Og set med et vesthimmerlandsk perspektiv, så vil Aggersborg på UNESCOS verdensarvsliste medføre et enormt kvantespring, når vi taler turisme og besøg i vores kommune og destination. Et fyrtårn markedsført på internationalt niveau, siger borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen.
 
Og bliver suppleret af formand for Kultur & Fritidsudvalget, Per Nyborg:
 
- Nu får vi virkelig muligheden for at fortælle historien om det, der skete for mere end 1000 år siden, hvis det lykkes Aggersborg og de fire andre Ringborge at blive UNESCO verdensarv.
 
Hos Vesthimmerlands Museum og Destination Himmerland er spændingen også begyndt at stige.
 
- Spændingen er gigantisk. Nu vil det vise sig, om vi efter mange års grundigt forarbejde kan opnå godkendelse som UNESCOs Verdensarv. Vi skal i hvert fald være forberedt til det og er derfor allerede godt i gang med planlægningen. En indskrivning på UNESCOs liste over Verdensarv vil sætte Aggersborg og de andre danske ringborge på verdenskortet. Særligt fokus er både på bevaring og forskning, men også formidling af monumenterne. På Vesthimmerlands Museum glæder vi os til at stå i spidsen for en proces, hvor alle gode kræfter samles til at gøre Aggersborg til en international besøgsattraktion, siger museumsdirektør i Vesthimmerlands Museum, Broder Berg.
 
- En UNESCO-certificering vil selvfølgelig løfte turismen markant i vores destination, hvor vi er begunstiget med hele to ringborge, Fyrkat og Aggersborg. Vi krydser fingrene og håber, at vi får en "once in a life time" oplevelse i Himmerland til september, siger turistdirektør i Destination Himmerland, Johanne Bugge.