Klima i børnehøjde

Publiceret 15-10-2023

I Vesthimmerlands Kommune bliver der sat fokus på klima i børnehøjde, med maskotten Klima Karla. Her har kommunens 18 daginstitutioner hver modtaget et Klima Karla kit, med lærerige og sjove opgaver, der skal hjælpe med at gøre klima mere håndgribeligt.

Aktiviteterne på daginstitutionerne er en del af Vesthimmerland Kommunes Grønne uger i uge 41 og 42, hvor der gennem arrangementer og tiltag, bliver sat fokus på den grønne omstilling. Sidste år blev børnene i kommunen introduceret til Klima Karla ved hjælp af poster i Uhrehøj plantage, Farsø, og nu er Klima Karla også rykket ind på daginstitutionerne. 

Den perfekte blæsevejrsdag til vindmøller 

Klima Karla blev introduceret til Børnehuset Ranum, på en blæsevejrsdag, som Naturvejleder Karin Winther så fint beskrev det - en dag perfekt til vindmøller. 
Og ude på legepladsen var der gang i vindmøllerne, da børnene sammen med Karin Winther og Erik Stagsted, Klimaudvalgspolitiker, afprøvede Klima Karla kittene. 

For børn kan det med bæredygtighed og klimaforandringer være en svær størrelse, men for Karin Winther er det vigtigt, at børnene bliver involveret og kan relatere det til deres hverdag. 

"Små gryder har også ører, og derfor skal vi starte imens de er helt små fordi de også hører de voksne tale om vindmøller og solceller. Så nu, ved hjælp af leg og læring, der får de noget viden om klima”, fortæller Karin Winther. 

Klima Karla tager børnene med på mange spændende opgaver

Da der blev spurgt om børnene vidste hvad en vindmølle var, kom der mange ivrige små hænder op i luften, som udmærket godt kunne svaret. 

Klima Karla kittene indeholder forskellige materialer samt 10 poster, som kan bruges på en sjov og lærerig måde, hvorpå børnene kan få en idé om hvad klima er for noget, hvor varmt det er på jorden og hvordan naturen har det, hvordan solen skinner på os og hvordan vinden blæser. Det handler også om, hvordan vi kan være med til at bruge mindre vand og strøm mm. 

En af Klima Karlas opgaver til børnene på dagen var, at finde på et blæsevejrsnavn, ligesom vi kender fra de danske storme, og de ihærdige børn kom med mange gode bud. Blandt de mange navne blev Antony vinderen i lodtrækningen, og derved var dagens blæsevejr navngivet. 

”Det er så bekræftende at komme ud og møde de små, og jeg tror at det her er det rigtige sted at så et frø”, udtrykker klimaudvalgspolitiker Erik Stagsted begejstret. 

Klima Karla kittet kan bruges igen og igen, så mange børn kan få glæde af sættet både nu og i fremtiden.

”Nu har de Klima Karla kittene på institutionerne, så det er noget de kan tage frem og bruge igen og igen, og alt materiale er i børnehøjde. Så jeg tror, at børnene også selv vil komme og bede om at lege med det, når vinden blæser eller solen skinner”.  

Klima Karla og Klimaboller over bål i Uhrehøj plantage

 

Denne formiddag invitere vi på Klima Karla tur, hvor deltagerne på posterne lærer noget om, hvad klima er for noget og, hvordan vi kan bruge alle de ting, der allerede er på jorden på en smartere måde.

Efter skovturen er de Klima Bålboller og varm kakao til alle.

Hvornår

16/10/2023, kl. 10:00 - 12:00
Naturbasen i Uhrehøje Plantage, Farsøvej 95A 9640 Farsø