På Højgaarden bliver der for eksempel lavet frikadeller, som består af halvt svinekød og halvt hvide bønner, både for at styrke ernæringsværdien i kosten, men også for at skære ned på både udgifterne og Co2 forbruget ved udelukkende at benytte svinekød og oksefars. Det er beboerne positive over for, og ernæringsassistent Anja Pedersen fortæller også, at;
der var selvfølgelig nogle startvanskeligheder, men nu er der er stor ros fra beboerne, der også har været med på rejsen og taget det som en oplevelse.
Det svarer til en køretur tur til Spanien og hjem igen
Det er der ifølge Anja klare fordele ved, da der bliver skåret ned på Co2 udslippet med hele 612 kg pr. måned bare for ændringen i fars-blandingen til b.la. frikadeller, karbonader og bøf. Her bliver der nemlig blandet bønner i, i stedet for ren kødfars.
Det svarer til den mængde Co2 der bliver udledt på en køretur til Spanien og hjem igen, fortæller Anja.
Idéen kom, da Anja i forvejen synes den grønne omstilling var interessant, og hun deltog derfor i et kursus om det, sammen med en kollega, samt et kursus gennem kost og ernæringsforbundet. Herefter følte de sig inspireret til selv at påbegynde tiltaget om en grønnere kost på Højgården. Og her er køkkenpersonalet i den grad omstillingsparate.
Det er spændende, helt vildt spændende, fortæller Anja begejstret.
Herefter blev der eksperimenteret med, hvilke ingredienser der skulle bruges til hvilke retter, og selvom det krævede tilvænning så fulgte resten af køkkenpersonalet også med i tiltaget og var snart lige så begejstret som Anja. Køkkenpersonalet er opfindsomme med at skabe retter, som delvist er plantebaseret, men som stadig smager som og ligner de ellers typiske traditionelle retter man normalt ser. Her forklarer Anja at;
nogle gange så fejler man, og så lærer man af det”, når det kommer til at gøre brug af nye ingredienser til retterne.
De har for eksempel ikke længere brug for, at lave jævninger til forskellige retter fordi brugen af bælgfrugter gør det for dem. De skal derimod sikre sig, at de får lagt bælgfrugterne i blød og kogt dem så at de er klar til tilberedning.
Vi udvikler os hele tiden og tænker, hvad kan vi gøre anderledes og bedre, fortæller Anja også om processen.
Mad er følelser og minder
Når det kommer til at ændre selve processen ved madlavningen og den klargørelse som ligger bag, så fortæller Anja at;
Det handler om at skabe den korteste vej til målet, uden at gå på kompromis med resultatet. Mad er følelser og minder.
Beboerne på plejecenteret er også tilfredse med udskiftningen, og når de månedligt er med til at bestemme menuen, så beder de også ofte om de retter som køkkenpersonalet har gjort mere plantebaseret.
Selvom der til tider er stærke holdninger til mad og diæt, så bliver deres madlavning og eksperimenterne med forskellige retter rost af beboerne, og det er ifølge køkkenpersonalet en kæmpe sejr for både dem og et grønnere Vesthimmerland.
vi er i gang med at udvikle os ud fra anbefalingen og Vesthimmerland Kommunes mål, og så håber vi, at vi kan smitte af eller være til inspiration for andre, fortæller Anja glædeligt om omstillingen, til et mere bæredygtigt køkken på Højgården.