Ved bygge- og anlægsprojekter gælder der en række særlige regler i forhold til jordforurening.
50 cm. ren jord ved boligbyggeri
Du har som ejer af en grund pligt til at sikre dig, at de øverste 50 cm. jord er uforurenet eller overdækket af en varig fast belægning, hvis der på grunden etableres:
- bolig
- børneinstitution
- offentlig legeplads
- kolonihave
- sommerhus
Eksisterende en- eller tofamiliehuse er undtaget fra reglen, med mindre der er tale om etablering af ny selvstændig bolig. Det vil sige, at etablering af carporte, drivhuse, udestuer, tilbygninger og lignende ved en eksisterende bolig er undtaget.
Fund af forurening ved byggeri
Hvis der under byggeprojektet findes forurening på grunden, som ikke allerede er kortlagt af regionen, skal du standse arbejdet og orientere kommunen (jf. Jordforureningslovens § 71).
Herefter vil vi i kommunen tage stilling til, om der skal stilles krav om undersøgelse og oprensning af forureneren. Vi orienterer desuden regionen og Arbejdstilsynet.
Arbejdet må genoptages 4 uger efter, eller når Region Nordjylland har taget stilling til, om der skal opstilles nye vilkår.
Byggeri på grund med kendt forurening
Hvis du bygger på en grund med kortlagt forurening, skal du tage en række hensyn.
Hvis du som en del af byggeprojektet ønsker at genindbygge forurenet jord eller oplagret jord i midlertidige depoter på stedet, skal du søge om tilladelse (jf. Miljøbeskyttelseslovens § 19 og 33). Ansøgningen skal sendes til kommunen.
Hvis dit byggeprojekt medfører ændret arealanvendelse, skal du nogle gange søge om tilladelse (jf. Jordforureningslovens § 8). Det er dog kun tilfældet, hvis grunden:
- benyttes til følsom anvendelse (bolig, børnehave og lignende)
- er beliggende i et område med særlige drikkevandsinteresser
- er beliggende i et indvindingsopland til et almennyttigt vandforsyningsanlæg