Nordjyske ringborge kan blive verdensarv

Publiceret 15-01-2021

Den færdige ansøgning er nu sendt – afgørelsen foreligger i 2022.

Mogens Jespersen og Per Bach Laursen

Et digert værk på knap 400 sider er nu underskrevet af kulturminister Joy Mogensen og sendt til Paris. Modtageren er International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), som varetager ansøgninger om at blive optaget på UNESCOs liste over verdensarv. Dermed har de fem danske ringborge fra vikingetiden – herunder Aggersborg og Fyrkat i Nordjylland – officielt søgt om optagelse på den prestigefyldte liste.

- Det er ikke så længe siden, turistsamarbejdet mellem Mariagerfjord og Vesthimmerlands kommuner blev samlet i det nye Destination Himmerland, og hvis ringborgene i de to kommuner kommer på verdensarvslisten, vil det styrke destinationen betydeligt, fastslår Per Bach Laursen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune.

Både han og borgmester i Mariagerfjord Kommune, Mogens Jespersen, fremhæver også de museer, der har været involveret i ansøgningsarbejdet – i det nordjyske er det Vesthimmerlands Museum og Nordjyllands Historiske Museum.

- Det er et kæmpestort stykke arbejde, museerne har udført med denne ansøgning, og det skal de have både ros og tak for, lyder det samstemmende fra borgmestrene.

Se mere på TV2/Nord