Ekstra tiltag sikrer, at alle vælgere trygt kan stemme til valget uanset smitteudvikling

Publiceret 04-11-2021

Vesthimmerlands Kommune er godt forberedt til det kommende Kommunal-, Regions- og Ældrerådsvalg, også hvis der sker en yderligere stigning i antallet af corona-smittede. Derfor kan alle forvente trygge rammer på valgdagen 16. november, eller hvis man vælger at brevstemme.

For at være på forkant med en eventuel stigende smitteudvikling op til valgdagen den 16. november har Vesthimmerlands Kommune siden juni forberedt en række tiltag, som skal sikre, at valghandlingen kan afvikles på forsvarligvis uanset smittesituationen.

- Vi har sikret trygge rammer, så alle med ro i maven kan komme på vores afstemningssteder og sætte deres kryds den 16. november. Vi har siden juni sat ekstra ind for at sikre god plads på afstemningsstederne, og tager hele tiden de fornødne forholdsregler med sprit, afstand, rengøring og udvidet mulighed for at brevstemme for at sikre, at alle føler sig trygge. Corona skal ikke være årsagen til, at nogen undlader at stemme, siger Rasmus Engsig, Valgansvarlig i Vesthimmerlands Kommune.

Sprit, afstand og mulighed for at medbringe eget skriveredskab

På afstemningsstederne vil der hænge opslag, som opfordrer til at holde afstand samt at spritte af og følge anvisningerne fra de ansvarlige for valghandlingen. De ansvarlige vil blandt andet sørge for et godt flow, når vælgerne skal gennem afstemningsstedet, og sikre at vælgerne ikke opholder sig unødigt på afstemningsstedet for andet end at afgive deres stemme. Der opstilles håndsprit på alle 14 afstemningssteder ved indgangen og udgangen til brug for vælgerne. De ansvarlige for valget vil også afspritte hænder gennem hele dagen. Der vil løbende ske rengøring af de overflader og genstande, som vælgerne er i kontakt med, herunder valgbokse, valgborde og skriveredskaber. 

Der er mulighed for at medbringe eget skriveredskab, men det er vigtigt, at der ikke er tale om et skriveredskab med et særpræg, såsom en glimmertusch. Dette særpræg kan medføre, at stemmen erklæres ugyldig. Der opfordres derfor til, at der bruges almindelige farver som eksempelvis sort, rød eller blå og almindelige skriveredskaber, eksempelvis en blyant eller kuglepen.

Alle, der bemander i valghandlingen, politiske såvel som administrative, er opfordret til at lade sig teste forud for afstemningen.

Flere afstemningssteder er flyttet for at sikre tilstrækkelig afstand

For at sikre tilstrækkelig afstand på valgdagen er følgende afstemningssteder flyttet:

  • Hvalpsund Færgekro er flyttet til Hvalpsund Hallen
  • Skivum Forsamlingshus er flyttet til Vegger Idræts- og Kulturhus
  • Toppedalskolen er flyttet til Bakkeskolehallen

Yderligere er der på flere afstemningssteder taget større lokaler i brug på de eksisterende adresser.

- Jeg vil gerne opfordre vælgerne til, så vidt muligt, at bredde stemmeafgivningen ud over hele åbningstiden. Vi ved, at der er spidsbelastning på afstemningsstederne ved valgets åbning kl. 8.00 og i tidsrummet kl. 15.30 – 18.00, hvor mange har fri fra arbejde eller uddannelse. Såfremt det er muligt at arbejde hjemme, og afgive sin stemme udenfor spidsbelastningen, så håber jeg, at vælgerne vil tænke over denne mulighed, afslutter Rasmus Engsig, Valgansvarlig i Vesthimmerlands Kommune.

Udvidet mulighed for at brevstemme

Da det forventes at flere borgere ønsker at brevstemme til dette valg, har vi i Vesthimmerlands Kommune valgt at udvide åbningstiderne i Borgerservice. Det er derfor muligt at brevstemme indtil 12. november 2021. Der åbnet for tidsbestilling i borgerservice via selvbetjeningsløsningen på kommunens hjemmeside. Dem der har bestilt tid kan således undgå kø. Alle der møder op indenfor åbningstiderne vil få mulighed for at afgive deres brevstemme, men uden tidsbestilling skal man muligvis vente i kø.

Der er ligeledes mulighed for at brevstemme i administrationsbygningerne i Farsø, Aalestrup og Løgstør lørdag 6. november 2021.