Torsdag den 16. september var den vesthimmerlandske ungdom inviteret til Folkemøde for Unge – en dag, hvor der traditionen tro er fokus på karriere- og uddannelsesmuligheder, og således de unges fremtid. Dagen blev dog også brugt på at stoppe op og holde fast i nuet, da et nyt kunstprojekt omhandlede de unges liv i Vesthimmerland anno 2021 blev ferniseret foran ca. 2.000 unge mennesker.
De unges stemme anno 2021
Kunstprojektet er stablet på benene af UNGVesthimmerland og grundskolerne, der ønskede at give de unge en stemme i det vesthimmerlandske kunstlandskab. Derfor inddragede de hurtigt Vesthimmerlands Museum, billedkunstneren Jesper Olsen og et hold sociologer, der med hver deres kompetencer kunne bidrage til et succesfuldt kunstprojekt.
- Vi fik idéen til projektet, da vi rigtig gerne ville give de unge en stemme i det vesthimmerlandske kunstlandskab. Vi ønsker at lytte til de unge og tage dem alvorligt. Samtidig ville vi også gerne have de unge til at forholde sig til deres eget liv. Med hjælp fra alle aktørerne i projektet, har vi fået stablet et fantastisk kunstprojekt på benene, som har givet de unge mulighed for at komme til orde og bidrage til kunsten i Vesthimmerland, fortæller Erik Krogh Pedersen, leder i UNGVesthimmerland.
Resultatet af kunstprojektet er en ny udsmykning, der helt i kunstprojektets ånd nu hænger flot på HotSpot – de unges mødested i Vesthimmerland. Udsmykningen forestiller 3 udråbstegn, der gemmer på ca. 800 unge menneskers opråb. Kunstværket er udformet af eleverne og billedkunstner Jesper Olsen, ligesom 5 ungeambassadører fra lokalområdet har hjulpet værket på vej.
Foruden udsmykningen af HotSpot, består kunstprojektet af en sociologisk publikation. Den beskriver de unges tanker bag kunstværket, og går i dybden med de unges liv i Vesthimmerland anno 2021 på baggrund af anonyme dagbøger, som de unge har skrevet 7 dage. Derudover har de unge også indsamlet ting, der har betydning for deres liv, som nu er gemt i en tidskapsel.
I alt har ca. 1.000 7.-9. klasse elever fra skolerne i Vesthimmerlands Kommune bidraget til projektet med dagsnotater, ting og tanker.
Et opråb i nutiden, der giver ekko ind i fremtiden
Som optakt til projektet og udformningen af det endelige kunstværk, der i dag pryder Hotspot i Aars, har de unge været igennem en længere tidsrejse. Udover at forholde sig til deres eget liv anno 2021 gennem dagbøger, har de unge nemlig også skulle forholde sig til verdenen for 40 år siden. Ved hjælp fra Vesthimmerlands Museum, blev de unge præsenteret for lyd og billeder, der fortæller om, hvordan livet blev levet i 1981. Med inspiration fra, hvordan verdenen har ændret sig frem til nu, blev eleverne herefter bedt om at udvælge ting, som de gerne vil tage med ind i fremtiden. Alle tingene er nu blevet samlet i en tidskapsel, som først skal åbnes om 40 år:
- Håbet er, at de unge, der har bidraget til kunstprojektet, vil vende tilbage til Vesthimmerland og måske stå med deres egne børn, når tidskapslen skal åbnes igen om 40 år. På den måde håber vi også, at deres opråb vil give ekko ind i fremtiden, lyder det afsluttende fra Erik Krogh Pedersen.
Du kan opleve kunstværket HotSpots facade. Går du tæt på, kan du læse de unges opråb og blive klogerer på, hvad der fylder i deres liv.