Du har ret til hjælp, hvis du har brug for det

Alle børn og unge har rettigheder – og ret til hjælp, hvis de har brug for det.

Hvis du ikke føler, du kan få hjælp fra de voksne, der er tæt på dig, er der nogle voksne i din kommune, som arbejder med at hjælpe børn og unge, der har det svært. Voksne, der skal lytte til dig, og som du kan ringe eller skrive til.

Er du under 18 år - så kan du få hjælp.

Har du brug for hjælp?

Eller kender du én, der har?

Ring på telefon: 9966 7705

Telefonen er åben
Mandag - onsdag: Kl. 9.00 - 15.00
Torsdag: Kl. 9.00 - 17.00
Fredag: Kl. 9.00 - 12.30

Der kan godt være lidt kø på telefonen, hvis der er mange, der ringer på samme tid. Prøv igen lidt senere.

Skriv til os

Felter med (*) skal udfyldes

Spørgsmål og svar

Kommunerne er de 98 områder, Danmark er delt op i. I hver kommune er vi medarbejdere, der arbejder med, at der er styr på for eksempel skoler, veje og affald, men også med at hjælpe børn og unge, der har det svært.

I Danmark er det sådan, at det kun er dem, der arbejder i lige præcis i den kommune, hvor du bor, der kan og må hjælpe dig. Derfor er det vigtigt, at du taler med dem, der sidder i din kommune.

Der fndes en lov om børn og unge i Danmark. Den hedder barnets lov. I den står der, at de voksne fra kommunen SKAL undersøge, om de kan hjælpe dig, hvis du beder om det, eller hvis nogen er bekymrede for, hvordan du har det.

Du har altså ret til hjælp, hvis du har brug for det. Du har for eksempel ret til at bo i et trygt hjem og gå i en skole, hvor du ikke oplever mobning eller forskelsbehandling. Og du har ret til at blive hørt. Det betyder ikke, at du altid kan bestemme – men din mening skal tælle med.

Du kan få anonym råd og vejledning. Men hvis vi mener, at du har det så svært, at du har brug for mere hjælp, så skal vi bruge dit navn for at kunne hjælpe dig.

Hvad sker der, når du har talt med os?

Når du har talt med os, får du måske at vide, at vi har brug for mere viden om dig og din situation for at finde ud af, om vi kan hjælpe dig. Det kan også være, du skal tale med nogle andre. Men hvad sker der egentlig i sådan en proces?

1.

Du kan komme til et fysisk møde med kommunen

På mødet vil børne- og ungerådgiveren spørge til, hvordan du har det. Måske bliver du spurgt om, hvordan du har det derhjemme og i skolen. Rådgiveren spørger, fordi hun vil finde ud af, hvad der fungerer godt og skidt i dit liv – og hvordan du får den hjælp, der passer til dig.

Mødet foregår enten i et lokale hos kommunen eller et andet sted, du kender godt. Første gang, du møder rådgiveren, vil du måske have din mor og far med. Det kan også være, du har en anden voksen med til mødet, eller at du taler med rådgiveren alene.

2.

Rådgiveren finder ud af, hvordan du kan få hjælp

Børne- og ungerådgiveren samler alle de informationer, der fortæller, hvordan du har det. Det gør hun ved at tale med dig og din familie og de voksne som er omkring dig, i din hverdag.

I sidste ende er en af rådgiverens vigtigste opgaver at finde ud af, hvad der skal ske, sammen med dig og dine forældre. Din mening er vigtig.

3.

Du får den hjælp, der passer til dig

Måske beslutter børne- og ungerådgiveren, at du ikke har brug for hjælp, eller at du og dine forældre selv kan klare det. Det kan også være, at andre voksne skal hjælpe dig og din familie i en periode.

Svære ord, der er gode at kende

Hvis du skal til møde med en børne- og ungerådgiver i kommunen, kan der være nogle ord, som du ikke kender så godt. Dem får du her i en samlet liste herunder.

Tjek listen ud

 

Vil du gerne vide mere om, hvordan kommunen finder ud af, hvilken hjælp du har brug for?

Vil du gerne vide, hvad det betyder at have en sag i kommunen, hvem du kan møde, og hvilke rettigheder du har? Så kan du se nogle korte flm om det med Inge, som du måske kender fra Ultra Nyt.

Se dem her

Der er også andre, der kan hjælpe dig

… hvor du ikke behøver fortælle, hvem du er, hvis du ikke har lyst.

Ring til BørneTelefonen på 116111

Besøg www.bornetelefonen.dk

Ring til Sexlinien på 7020 2266

Besøg www.sexlinien.dk

Ring til Livslinien (selvmordstanker) på 7020 1201

Besøg www.livslinien.dk