Bassiner evt. i kombination med LAR- løsninger anvendes i forbindelse med byggemodninger eller ved separeringsprojekter for, at minimere den hydrauliske puls ved en regnhændelse samt for at bundfælde forurenende stoffer, der ellers vil være udledt til vandløbene.
Bassiner dimensioneres oftest med en størrelse, så en ”normalregn” kan være i bassinet. Ved større regnhændelser, hvor bassinet løber over sine breder, planlægges, hvor vandet kan ”parkeres” uden væsentlige gener for miljøet. Vesthimmerlands kommune har udpeget potentielle risikoområder for oversvømmelse og erosion. Nødvendige afværgeforanstaltninger i potentielt oversvømmelsestruede områder udføres af bygherre.
For at afbøde virkninger af ekstreme vejrbegivenheder såsom skybrud, stormflod samt stigende grundvandsstand, indtænkes vandhåndteringen i den fysiske planlægning. I planarbejdet udarbejdes vandhåndteringsplaner, der under hensyntagen til Vandramme og -Oversvømmelsesdirektiv sikrer risikostyring ved ”for meget vand”.
Der etableres regnvandsbassiner i forbindelse med separeringsprojekter i f.eks. Ranum og i Løgstør samt i forbindelse med flere byggemodninger i Aars.