Tandbøjle

Tandplejen følger barnets tandstilling ved alle undersøgelser på tandklinikken og vurderer, om der er behov for tandregulering. I nedenstående kan du læse om proceduren fra det første besøg til bøjlen igen skal af.

Man bliver tilbudt en bøjlebehandling, hvis man er i risiko for nedsat funktion ved udeladt behandling. Der tilbydes aldrig bøjlebehandling alene på grund af kosmetik.

Sundhedsstyrelsen har udstukket de retningslinjer, der ligger til grund for, hvilke børn og unge der kan tilbydes bøjlebehandling. Det er alene specialtandlægen i tandregulering, der kan indskrive til behandling.

Det kan du kan læse mere om på hjemmesiden "Foreningen af Specialtandlæger i Ortodonti"

Derudover bliver der taget højde for barnets/den unges samarbejdsevner og mundhygiejne. Det er vigtigt, at der er et godt samarbejde mellem os, barn/ung og hjemmet, og at I følger den vejledning, vi giver jer. Hvis mundhygiejnen ikke er tilstrækkelig eller barnet/den unge ikke kan samarbejde, kan vi ikke tilbyde behandling eller vi må i værste fald stoppe en igangværende bøjlebehandling.

 

Hver gang dit barn bliver undersøgt i Tandplejen, vurderer vi dit barns tandstilling. Hvis der er uregelmæssigheder, vil dit barn blive henvist til vurdering ved specialtandlægen i tandregulering.

Bøjlehandlingen gives som hovedregel på det bedste tidspunkt i forhold til dit barns vækst. Hvis I takker nej på det tidspunkt behandlingen tilbydes, kan Tandplejen ikke love at fremkomme med et nyt tilbud senere.

Før bøjlebehandlingen starter, bliver dit barn indkaldt til såkaldt ’journaloptag’, hvor vi tager røntgenbilleder, kliniske foto af ansigt og tænder og en 3D-scanning af tandsættet (dette har afløst gipsaftryk). Ud fra dette lægger specialtandlægen en behandlingsplan.

Derudover vil vi gennemgå et helbredsskema, da det er vigtigt at vide, om jeres barn er sund og rask, eller om der er særlige hensyn vi skal tage. Eksempelvis til medicin, almen tilstand mv.

Cirka hver 6. uge skal bøjlen kontrolleres. Det varierer lidt igennem behandlingen, afhængig af hvilken fase du er i.

Aftagelig bøjle

Nogle tandstillingsfejl kan rettes med en aftagelig bøjles, som barnet selv skal tage ind og ud. Hvis bøjlen skal virke, er det nødvendigt at bøjlen bliver brugt på rigtige måde. Ofte er det nødvendigt at bøjlen bliver brugt i alle døgnets 24 timer - på nær når man spiser eller børster tænder. Tandplejen vil fortælle dig, hvordan og hvor meget bøjlen skal bruges.

Den aftagelige bøjle skal holdes godt ren. Det gør du med en tandbørste og lidt flydende, uparfurmeret sæbe. Bøjlen kan ikke tåle varmt vand eller en tur i opvaskemaskinen.

Når bøjlen ikke er i munden, skal den opbevares i en æske, som du får udleveret hos os. Det gør at den ikke forsvinder så let.

Fast bøjle - ”togskinner”

Ofte er der brug for fastsiddende bøjler på tænderne. Bøjlen består af to dele: en lås der limes på de enkelte tænder og en metalbue. Metalbuen forbinder de forskellige låse og kan derved flytte tænderne. Når en bøjle ”strammes”, er det metalbuen der bliver skiftet ud til ny, som er mere aktiv.

Det gør ikke ondt at få selve bøjlen limet på tænderne. Det tager omkring en time at få bøjlen på, da den skal sidde helt præcist. Timerne og dagene efter at bøjlen er aktiveret, kan der opstå perioder med ømme tænder, og det kan hjælpe at tage smertestillende medicin.

 

Det tager i gennemsnit 2 år at få rettet tænder med bøjle.

Ofte består en tandregulering af to faser:

  • Den aktive fase: Her reguleres tænderne med faste bøjler eller aftagelig bøjle i ca. 2 år. I en lang periode kan der blive behov for at bruge elastikker mellem over- og underkæbes bøjler. Elastikkerne skal som udgangspunkt bruges hele tiden (24 timer i døgnet), medmindre du får andet at vide.
  • Den passive fase: Her holdes tænderne på plads af små metaltråde, som sættes på bag ved fortænderne i over- og underkæben. Metaltrådende bliver ikke taget af, men skal sidde der resten af livet.

Når du har bøjle på tænderne, kan madrester og bakterier lettere sætte sig fast på tænderne. Det betyder, at der er behov for at være meget omhyggelig med at få børstet tænderne helt rene. Hvis tænderne ikke er børstet rene, vil der være større risiko for at du får tandkødsbetændelse og huller i tænderne.

Undertiden kan der ske en afkortning af tandrødderne på nogle tænder. Oftest er det meget lidt og uden praktisk betydning. Kontrol af evt. rodafkortning følges med røntgenbilleder undervejs i behandlingen. En afkortningsproces standser normalt når tandreguleringsapparaturet fjernes.

Enkelte tænder kan have brug for en rodbehandling under reguleringsbehandlingen, ligesom tandkødet kan trække sig og efterlade en mindre del af en tandrod blottet.

Bøjlen bliver limet på tænderne, så den kan fjernes igen. Det betyder også, at selve bøjlen kan gå i stykker eller falde af tanden, hvis man f.eks. spiser hårde ting som karameller. Bøjlen er designet sådan, at i stedet for at tanden går i stykker, så falder lidt af bøjlen af. Ofte hænger den del der er faldet af stadig fast på metalbuen. Det er vigtigt, at man kontakter Tandplejen og får en ekstra tid, så bøjlen kan blive repareret. Bøjlen skal hele tiden være i orden for at den fungerer som den skal.

Når du har bøjle på, er det meget vigtigt med god mundhygiejne. Du har langt større risiko for huller, når du har bøjle på tænderne. Det er derfor vigtigt at spise sundt og undgå for meget sukker. Desuden skal man holde sig fra hårde og seje ting, der kan beskadige bøjlen.

Den dag bøjlen bliver udleveret/limet på tænderne, bliver du instrueret i tandbørstning.

Hvis det gode behandlingsforløb ikke kan opretholdes grundet dårlig mundhygiejne og deraf huller i tænderne, manglende brug af det udleverede apparatur, gentagne udeblivelser og lignende, må behandlingen desværre afbrydes, uden at den kan gøres færdig.

Kontaktoplysninger

Vesthimmerlands Kommunes Tandpleje
Østermarken 18, 9600 Aars
Telefon: 99 66 89 30
E-mail: tandplejen@vesthimmerland.dk

Åbningstider

Mandag: 08 - 15
Tirsdag: 08 - 17
Onsdag: 08 - 17
Torsdag: 08 - 15
Fredag: 08 - 13 

Større tandskader udenfor åbningstid

Ved større tandskade udenfor normal åbningstid (aften, weekend og helligdage), skal du kontakte vagtlægen.

Telefon: 70 15 03 00

Booking

Her booker du tid hos tandplejen

Book en tid her