Strategi for solceller på kommunale bygninger

Der er potentiale til, at det offentlige kan opsætte solceller, der producerer ca. 1 GW, på allerede eksisterende tage. Langt størstedelen af potentialet ligger hos kommunerne. CO2-reduktion fra disse solceller vil ligeledes tælle med i det kommunale geografiske energi og CO2-regnskab.
Kommuner kan etablere og producere elektricitet fra solcelleanlæg (på bl.a. tage) til eget forbrug, hvis:

  • solcelleanlægget udskilles i et selskab med begrænset ansvar.
  • solcelleanlægget opnår dispensation, hvis solcelleanlægget opsættes i forbindelse med nybyggeri og er en del af den energirammeberegning, der ligger til grund for byggetilladelsen for bygningen, eller solcelleanlægget opsættes i forbindelse med gennem renoveringer, der kan sidestilles med nybyggeri, og er en del af den energirammeberegning, der ligger til grund for byggetilladelsen for renoveringen.
  • solcelleanlægget ejes af en tredjepart (fx en solcellevirksomhed).

Kommunale tage kan rumme tusindvis af solcelleanlæg, men særregler bremser dem. 

Strategien vil blive baseret på de skitserede muligheder i Energistyrelsens endelig vejledning til "opsætning af kommunale og regionale solceller til eget forbrug”

Kommunens rolle

Kommunen som virksomhed.

Tidsplan

Udarbejdes i løbet af 2023 og implementeres frem mod 2030, hvor kommunen som virksomhed skal være CO2 neutral.

Påvirkning på klimaet

Kommunen ejer ejendomme på 176 adresser. Disse ejendomme udgør til sammen et areal på 241.849 m². Målet er at opsætte solceller på 20-50 % af arealerne inden udagangen af 2030, og hermed gøre bygningerne selvforsynet med grøn strøm.